Tips & Tricks
In welke omringende landen zijn winterbanden verplicht?


In welke omringende landen zijn winterbanden verplicht?

In sommige Europese landen is het verplicht om tijdens winterse weersomstandigheden met winterbanden te rijden. Doet u dat niet dan kan het zijn dat u van de weg wordt gehaald en een flinke boete moet betalen of dat uw rijbevoegdheid wordt ingetrokken. Het is daarom aan te raden om maatregelen te treffen voordat u in de winter naar deze landen rijdt.

Winterbanden in europaIn Nederland is het niet verplicht om op winterbanden te rijden. Omdat deze regels per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen per land.

Land Wettelijke voorschriften Geldigheidsduur Meer informatie
Albanië Winterbanden zijn niet verplicht. Van 1 november tot 30 april is het verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben.
Andorra Winterbanden zijn niet verplicht. Van 1 november tot 15 april Minimale profieldiepte 4 mm
Armenië Winterbanden zijn niet verplicht, maar de banden moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden.
Oostenrijk Winterbanden zijn verplicht. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. Van 1 november tot 15 april Minimale profieldiepte 4 mm, op de banden moet het M&S-symbool zijn weergegeven.
Wit-Rusland Winterbanden zijn verplicht. Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Van 1 december tot 1 maart
België Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn toegestaan.
Bosnië-Herzegovina

 

Winterbanden, 4 seizoenenbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht. Men dient sneeuwkettingen en een schep bij te hebben. Van 1 november tot 15 april
Bulgarije Winterbanden zijn aanbevolen. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben van 1 november tot 31 maart.
Kroatië Bij ijzel, sneeuw en ijs moeten ten minste de wielen van de aandrijfas zijn uitgerust met twee winterbanden. Men dient sneeuwkettingen en een schep bij te hebben. Minimale profieldiepte 4 mm
Cyprus Winterbanden zijn aanbevolen.
Tsjechië Winterbanden zijn verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht waar aangegeven. Van 1 november tot 1 april Minimale profieldiepte 4 mm
Denemarken Winter- of 4 seizoenenbanden zijn aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn toegestaan.
Estland Winterbanden zijn verplicht. Van 1 december tot eind februari Minimale profieldiepte 3 mm
Finland Winter- of 4 seizoenenbanden zijn verplicht. Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Van 1 december tot eind februari Op de banden moet het M&S-symbool zijn weergegeven. Minimale profieldiepte 3 mm
Frankrijk In het algemeen zijn winterbanden niet verplicht. Er zijn echter wel bepaalde bergachtige gebieden waar ze vereist zijn. Sneeuwkettingen zijn soms toegestaan als alternatief.
Duitsland In 2010 werden wetten ingevoerd die voorschrijven dat in winterse omstandigheden alle personenauto’s en motorfietsen moeten zijn uitgerust met winter- of 4 seizoenenbanden op alle assen. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben.
Griekenland Winterbanden zijn niet verplicht, maar de banden moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn toegestaan.
Hongarije Winterbanden zijn niet verplicht, maar men dient sneeuwkettingen bij te hebben voor het geval dat de omstandigheden tijdens het rijden verslechteren.
IJsland Winter- of 4 seizoenenbanden zijn verplicht. Van 1 november tot 14 april Deze datums wijzigen, controleer ze dus!
Italië Winterbanden zijn aanbevolen en op bepaalde wegen verplicht. In sommige gebieden dient men sneeuwkettingen bij te hebben. Van 15 oktober tot 15 april In Val d’Aosta moeten voertuigen uitgerust zijn met winterbanden of sneeuwkettingen.
Letland Winterbanden zijn verplicht. Van 1 december tot 1 maart
Litouwen Winterbanden zijn verplicht. Van 1 november tot 1 april
Luxemburg Winterbanden zijn niet verplicht, maar de banden moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden.
Macedonië Winterbanden zijn niet verplicht. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. Van 15 november tot 15 maart Minimale profieldiepte 5 mm
Moldavië Winterbanden zijn verplicht. Van 1 december tot 1 maart
Montenegro Winterbanden zijn verplicht. Van 15 november tot 31 maart
Noorwegen Winterbanden of sneeuwkettingen zijn verplicht als het wegdek bedekt is met ijs of sneeuw. Anders zijn winterbanden aanbevolen, maar niet verplicht. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. Minimale profieldiepte 3 mm
Polen Winterbanden zijn aanbevolen, maar niet verplicht.
Portugal Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien vermeld op verkeersborden.
Roemenië Winterbanden zijn niet verplicht, maar de banden moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte 2 mm
Rusland Winterbanden zijn verplicht en men dient sneeuwkettingen bij te hebben.
Servië Winterbanden zijn verplicht. Men dient sneeuwkettingen bij te hebben. Van 1 november tot 1 april (dit kan worden verlengd) Minimale profieldiepte 4 mm
Slowakije Winterbanden zijn niet verplicht, maar men dient banden met een M&S-symbool te gebruiken als er zich samengedrukte sneeuw of ijs op het wegdek bevindt.
Slovenië Winterbanden zijn verplicht. Men dient sneeuwkettingen en een schep bij te hebben. Van 15 november tot 15 maart
Spanje Het gebruik van winterbanden in Spanje is regionaal bepaald. Let op verkeersborden die aangeven waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.
Zweden Winterbanden zijn verplicht. Sneeuwkettingen zijn aanbevolen. Van 1 december tot 31 maart Banden moeten voorzien zijn van een M&S-symbool en een minimale profieldiepte van 3 mm hebben.
Zwitserland Winterbanden zijn niet verplicht in het hele land, maar banden moeten geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Let op verkeersborden die aangeven waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn.
Turkije Winterbanden zijn niet verplicht. In sommige gebieden dient u sneeuwkettingen bij te hebben.
Oekraïne Winterbanden zijn niet verplicht.
Verenigd Koninkrijk Winterbanden zijn niet verplicht en sneeuwkettingen zijn toegestaan.
Terug naar overzicht