Tips & Tricks
Hoe zorg je goed voor je airco?


Hoe zorg je goed voor je airco?

Wat kun je doen tegen een muffe airco? Hoe vaak moet de airco gecheckt worden? En wat betekent een plas water onder de auto?
Dit wilt u vast over de airco weten.

De airco kan de auto ook te koud maken
Op een snikhete zomerdag maakt iedereen dankbaar gebruik van de airco. Er is dan weinig zo lekker als een koel briesje terwijl u over de weg sjeest. Draai alleen niet te enthousiast aan de knoppen. Een te groot temperatuurverschil met buiten is voor u en de airco niet fijn. De overgang is dan te groot als u naar buiten gaat en de airco moet te hard werken. Het advies is daarom om de airco maximaal 5 graden lager te zetten dan de buitentemperatuur. Stel dat het buiten 30 graden Celsius is, dan moet het in uw bolide niet kouder dan 25 graden zijn.

De recirculatieknop is handig in een tunnel
De recirculatieknop is een knop die weinig automobilisten gebruiken. Zonde! Vlak voordat u een tunnel ingaat, is het juist een goed idee om deze knop in te drukken. Er wordt dan geen lucht van buiten gebruikt, maar de lucht in de cabine wordt gecirculeerd. Zo krijgt u geen vieze uitlaatgassen binnen. Ook als u de auto op een hete dag snel wilt laten afkoelen, is deze knop een uitkomst. Omdat er geen snikhete lucht van buiten wordt gebruikt, is de auto snel een paar graden koeler.

De airco werkt het beste als u rijdt
Het lijkt slim: de airco aanzetten voordat u vertrekt. Alleen werkt deze truc lang niet zo goed als het lijkt. De compressor, ook wel ‘het hart van de airco’ genoemd, doet het namelijk een stuk beter als u rijdt. Zet de airco daarom pas aan als u rijdt. Dat scheelt tijd, gedoe en brandstof.

Richt de uitstroomopeningen naar boven
Staat de airco te loeien, maar vindt u het alsnog snikheet in de auto? Dan is het slim om naar de uitstroomopeningen van de airco te kijken. Deze moeten naar boven wijzen en niet naar de gezichten van de inzittenden. De lucht stroomt dan het beste door de auto en hete lucht koelt het snelste af. Warmte stijgt namelijk.

Een muffe airco is nergens voor nodig
Ruikt de airco muf? Dan komt dat 9 van de 10 keer door schimmels in de ventilatiekanalen. Deze muffe lucht kunt u voorkomen door de airco zo’n 10 minuten vóórdat u op uw bestemming bent uit te zetten. De verdamper van de airco heeft zo genoeg tijd om op te drogen. Als de airco niet meer te redden lijkt, kunt u hem laten reinigen.

Een plas water onder de auto is geen reden voor paniek
Geen paniek als er een plas water onder auto ligt. Het is meestal gewoon overtollig water. In iedere auto met een loeiende airco ontstaat na een tijdje rijden condens. Via een leiding onder de motor wordt dit water afgevoerd. Het gevolg: een plas water onder de auto. Is het donker van kleur? Dan is er misschien motorolie gelekt en kunt u beter bij ons langskomen. Als het groen, geel of roodachtig is, dan is de kans groot dat het koelvloeistof is. Schakel dan pechhulp in.

Het is verstandig om de airco jaarlijks te laten checken
Om peperdure reparaties en een kapotte airco te voorkomen, is een jaarlijkse check-up een must. Wij weten wanneer de filters aan vervanging toe zijn, wanneer het koudemiddel aangevuld moet worden en de compressor gesmeerd moet worden.

Ook in de winter en herfst is de airco ideaal
Niet alleen op tropische dagen komt de airco als geroepen, maar ook in de herfst en winter. De airco is een ster in de lucht droger maken, waardoor u binnen een paar minuten weer door beslagen ruiten kunt kijken. Het enige wat u hoeft te doen is de airco op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten. Ook voor de airco zelf is het beter als hij het hele jaar af en toe wordt gebruikt. Door de circulatie van het koelmiddel wordt de compressor gesmeerd. De kans op lekkages en reparaties is daardoor kleiner. Mooi meegenomen!

Voorkom dat de airco stuk gaat
Met regelmatig onderhoud voorkomt u dat uw airconditioning stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.
Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.

Wij helpen u graag met het schoonhouden van uw airco en bieden dit voorjaar een aircocheck en – reiniging aan voor € 39,99.
Maak hier een afspraak

Terug naar overzicht