Laatste nieuws
Blijf altijd op de hoogte


Benzine E10 voor meeste Nissans prima!

Sinds 1 oktober is E10 benzine verplicht in Nederland
In verschillende Europese landen bieden tankstations bio-ethanol benzine aan. Sinds 1 oktober 2019 wordt ook in Nederland deze “nieuwe” brandstof verplicht  aangeboden bij tankstations. Wat betekent dit concreet en heeft dit consequenties voor uw auto?

Wat is E10?
E10 staat voor Ethanol 10. Het getal geeft een maximaal percentage aan en ethanol is alcohol uit gefermenteerd suiker, tarwe of mais. E10 staat dus voor benzine die aangelengd is met maximaal 10% ethanol.
Het aanlengen is niet geheel nieuw, in Nederland kennen we namelijk al geruime tijd E5. Benzine met maximaal 5% ethanol. Op den duur moet E10 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, zonder dat auto’s massaal aangepast moeten worden aan een andere brandstofsoort.

Hoe herken ik E10 benzine?
E10 is te herkennen aan de ronde witte sticker met de tekst ‘E10’ op het vulpistool. De naam Euro 95 blijft gewoon. De duurdere premiumbenzines van de brandstofmerken zullen doorgaans Euro 98 E5 zijn. Om verwarring te voorkomen: Euro 95 en Euro 98 hebben niets te maken met het percentage bio-ethanol, maar verwijzen naar het octaangetal van de benzine.

Wat zijn de consequenties?
Voor veel moderne auto’s heeft E10 geen consequenties. Maar 1 op de 10 auto’s is absoluut niet geschikt voor E10. Dit komt doordat bepaalde rubberen onderdelen beschadigd kunnen raken of omdat er ongewenste residu kan achterblijven.

Is uw auto geschikt voor E10?
Alle Nissan modellen vanaf 1 januari 2000 zijn geschikt voor gebruik van E10. Voorwaarden zijn dat het voertuig niet is gemodificeerd en bij het onderhoud en de reparatie originele onderdelen zijn gebruikt.
Is uw Nissan ouder? Dan adviseren wij om normale Euro95 E5 te tanken. E5 (Euro95) is voor maximaal 5 procent aangelengd met ethanol. Vrijwel alle auto’s zijn hiervoor geschikt. Een alternatief is SuperPlus98.

Toch nog twijfels? Bel ons op 0297 563044

Terug naar overzicht