Laatste nieuws
Blijf altijd op de hoogte


Amsterdam breidt milieuzone uit

De gemeente Amsterdam breidt de milieuzone uit per 1 november 2020, waarbij de Ring A10 als grens gaat gelden. Vanaf dan mogen alleen dieselvoertuigen met emissieklasse 4 of hoger binnen de ring rijden. Nieuw is dat de regels ook gaan gelden voor personenauto’s met dieselmotor.

Door Ring A10 als grens te nemen, groeit de milieuzone flink omdat Amsterdam-Noord aan de lijst wordt toegevoegd. Overal in de zone worden alle dieselvoertuigen van vóór 1 januari 2005 (introductie emissieklasse 4) voortaan geweerd. Betrof het eerder alleen bedrijfswagens, vanaf 1 november zijn ook personenwagens met dieselmotor niet meer welkom binnen de ring. De ringweg zelf blijft wel toegankelijk voor deze voertuigen, net zoals een aantal industriegebieden:

  • De Coen- en Vlothaven en de tegenover gelegen kade in de Mercuriushaven;
  • Het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord;
  • De toerit naar de zuidelijke standbouwersingang bij de RAI.

Van 1 november tot en met februari 2021 wordt er overigens alleen gewaarschuwd bij een overtreding, daarna komt het bonnenboekje weer tevoorschijn. Let wel: wie tot 1 november de bestaande regels overtreedt, krijgt vanzelfsprekend wel een boete op basis van de huidige wetgeving.

Ontheffing

In de nieuwe situatie blijft het mogelijk om tijdelijke ontheffingen aan te vragen voor zowel personen- als bedrijfswagens. Denk hierbij aan aangepaste vervoersmiddelen en sommige oldtimers, bijvoorbeeld in verband met evenementen. Bijzonder: een ontheffing is ook mogelijk als de levertijd van een nieuw (vervangend) vervoermiddel te lang is. Dan is een ontheffing mogelijk voor de duur van de levertijd, plus een maand. Met een maximum van twaalf maanden.

De slooppremie voor oude diesels die eerder al werd aangekondigd, blijft van kracht.

Meer informatie

Meer informatie over de veranderingen, de mogelijkheden tot ontheffing, de sloopregeling en een kaart met de nieuwe milieuzone is te vinden op de gemeentepagina’s van Amsterdam. Overigens gelden de nieuwe maatregelen alleen voor dieselvoertuigen. Oude personenauto’s op benzine of LPG vallen niet onder de milieuzone. Verder blijven de bestaande regels rond brom- en snorfietsen onveranderd en daarmee ook de handhaving: hiervoor geldt de ontheffing tussen 1 november 2020 en 1 maart 2021 daarom niet.

Terug naar overzicht